dilluns, 27 de desembre del 2010

Tió, tió...

A Can Teixidor del Terme fem cagar el tió.

És bonic veure l'emoció dels nens quan fan cagar el tió, la cara que hi posen quan, després d'haver cantat o resat, i després d'haver picat ben fort amb un bastó que els ha preparat prèviament l'avi, aixequen la manta que tapa el tió i veuen com ha cagat una pila de dolços i contes i trencaclosques.

Perquè el tió de can Teixidor del Terme és dels de sempre, dels que caguen xuxeries, bombons, xocolatines, algun torró pels grans, un gorro de llana per a cada nen, un conte i un trencaclosques, ah! i una olla amb peixos perquè aquest any ha begut molta aigua i se li han fet peixos a la panxa.

El tió de can Teixidor no sap cagar bicicletes, ni ordinadors, ni joguines grans, això és feina dels Tres Reis Mags.  Perquè jo no entenc gaire d'on surt això que el tió hagi de cagar regals tant i tant grans! Em penso que, per por que el pare Noel de la coca-cola, el que ve dels Estats Units, li faci la competència, el pobre tió d'algunes cases s'ha posat, d'uns anys ençà, a cagar regals dels grossos, potser es pensava que seria desterrat!

A can Teixidor, no, el tió no ha de patir perquè som gent de tradicions i d'arrels fermes i ens agrada conservar el nostre estimat tió i donar-li de menjar i beure durant quinze dies abans de Nadal, i que els infants s'afanyin a resar o cantar abans de colpejar-lo ben fort per fer-li venir la caguera, i que, un cop ha fet la darrera cagada i ha tret tot el que podia i més, quan ja només surt una mica de carbó i fins i tot una ceba, els petits li fan un petó (de colors) per agrair-li tot el que ha cagat i per desitjar-li un bon any.

I després, d'aquí a uns dies, passaran els tres Reis. I aquests sí que porten regals dels grans!
http://www.reismags.cat/tio_nadal/
http://www.etnocat.org/festa/nadal/tio/tio.html

1 comentari:

Can Balcons ha dit...

És una sort que aquest Tió tingui clara la feina, i deixi que els Reis Mags facin la seva. Si no, com s'acabarà tot plegat?
Ja és difícil que els nens tinguin temps per jugar amb tot, que només falta que quedin saturats de regals. No és més important que valorin els que tenen i més important encara, que els comparteixin?
Llavors, quan els Reis els han absequiat amb un regal desitjat i merescut, segur que són doblement feliços.
Aquest Tió és genial. Moltes gràcies.